Det här är ett avsnitt i en webbkurs om databaser som finns fritt tillgänglig på adressen http://www.databasteknik.se/webbkursen/. Senaste ändring: 13 september 2005.

Av Thomas Padron-McCarthy. Copyright, alla rättigheter reserverade, osv. Skicka gärna kommentarer till webbkursen@databasteknik.se.

Litteratur och resurser

Det finns många databasböcker, såväl på grundnivå som mer avancerade och specialiserade. Det finns också olika resurser tillgängliga på Internet, alltifrån samlingar av artiklar och vanliga frågor, till databashanterare som man kan ladda hem gratis.

Listorna nedan är inte ordnade i bokstavsordning efter författarnamnen, utan i någon sorts relevans- och kvalitetsordning.

Ibland slutar länkarna att fungera, för att förlagen bygger om sina webbplatser. Om du upptäcker att någon länk är fel, så meddela gärna författaren.

Bokversionen av den här kursen

Tjocka grundböcker

Det finns många olika databasböcker som tar upp databaser från grunden. Allihop är på engelska och ungefär tusen sidor långa. Det här är de bästa och/eller populäraste:

Böcker om några mer avancerade ämnen

"Köp"-länkarna erbjuds i samarbete med Amazon.co.uk. (In association with Amazon.co.uk.) Min erfarenhet är att tekniska böcker är både billigare och levereras snabbare från Amazon.co.uk än från svenska nätbokhandlar.

Resurser på webben

Det finns mängder av resurser på webben, och nya tillkommer hela tiden. Det mesta är på engelska. Ett par exempel: Man brukar kunna hitta svar på många av sina frågor om man söker med några väl valda sökord i en sökmotor som Google.

Dessutom finns det flera olika databashanterare som kan laddas ner gratis, med olika typer av licenser och ibland med källkod. MySQL är den mest kända av dessa gratisdatabashanterare, men långt ifrån den enda. Även databashanterare som normalt kostar pengar kan ofta laddas ner för personligt bruk eller för provkörning.


Webbkursen om databaser av Thomas Padron-McCarthy.