Fråga

Vad spelar det för roll om man har stora index? Databasen lagras ju (i de flesta vanliga databashanterare) på disk. Disk är billigt! Nu när jag tittar här hos www.datormånglaren.nu så har de en hårddisk på femhundra brontobyte som kostar under tusen kronor.

Svar

Hårddiskar är kanske billiga, men felet är inte bara att man kanske får köpa en större disk. Det blir också långsammare för databashanteraren att leta i indexet om det är stort.

Är förresten hårddiskar verkligen så billiga?

Att köpa en stor och snabb IDE-disk som man ska sätta i sin hemdator är mycket riktigt billigt. Men tänk på att ett företag som använder en servermaskin i sin verksamhet har delvis andra krav. Kanske är egenskaperna hos vanliga billiga diskar inte tillräckliga. Kanske vill man ha ett serviceavtal för sina servrar, så att man får garantier för att allt fungerar, men då kan det också vara ganska dyrt om man vill ha en ny disk. Och vad händer när diskarna inte längre får plats i servern? Och vad händer när innehållet på diskarna inte längre får plats på backupbanden? Eller när backupen tar så lång tid att skriva att man inte hinner ta backup så ofta som man behöver? Vad kostar det att införa en ny backuplösning på ett företag, med hårdvara, mjukvara, utbildning av personalen, och konsulter som tar 1400 kronor i timmen? Vad kostar det att inte införa en ny backuplösning, och kanske tappa alla data från en arbetsdag?


Av Thomas Padron-McCarthy (e-post: webbkursen@databasteknik.se).
Copyright, alla rättigheter reserverade, osv.
Senaste ändring: 4 juni 2002